Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια αγωνία για την Ιαπωνία και τα πυρηνικά εργοαστάσια

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται εκ νέου στις ιαπωνικές Αρχές, καθώς σε ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Οnagawa, που απέχει μόλις 120 χλμ από το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού των 8,9R, διαπιστώθηκε έκλυση ραδιενέργειας σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος για τήξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου Fukushima 1(160 χλμ από το επίκεντρο της δόνησης) και ενδεχόμενη έκρηξη, παραμένει ................


μεγάλος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιέννη «Οι ιαπωνικές Αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάουα».

Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάουα «είναι υπό έλεγχο», σύμφωνα με τις ιαπωνικές Αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με τους ιαπωνικούς κανονισμούς, ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Fukushima
Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Naoto Kahn, Yukio Edano,έκανε λόγο για πιθανή τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα 1 του εργοστασίου στη Fukushima έκανε λόγο, ενώ την ίδια ώρα δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδα La Repubblica ανάφερε ότι σημαντική ζημιά έχουν υποστεί και οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο 3, γεγονός που προκαλεί τη διαδικασία της τήξης.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα η τήξη να έχει συμβεί μέσα στον αντιδραστήρα, δεν μπορούμε όμως να το ξέρουμε με ακρίβεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σιγουρευτούμε αν πράγματι συνέβη. Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε επίσης πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yukio Edano.
Ο ίδιος τόνισε όμως πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.

Νωρίτερα, η υπηρεσία ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι παρουσιάστηκε και δεύτερο πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό της Fukushima Daiichi, αφού άλλος ένας αντιδραστήρας έχει απολέσει το σύστημα ψύξης.

Συγκεκριμένα, το σύστημα ψύξης εκτάκτου ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co (Tepco), γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα.



Παράλληλα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, εκπρόσωποι της εταιρείας Τepco ενημέρωσαν την ιαπωνική κυβέρνηση ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, τονίζοντας ότι υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εκτέθηκαν 160 Ιάπωνες σε ραδιενέργεια

Μέχρι και 160 άτομα ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει έως τους 160. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 60 ηλικιωμένοι ασθενείς καθώς και μέλη του ιατρικού προσωπικού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης στην πόλη Φουτάμπε και άλλοι 100, οι οποίοι προσπάθησαν να απομακρυνθούν με λεωφορείο.

Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες «με κάθε δυνατό τρόπο».

Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ήρε σήμερα την προειδοποίηση για τσουνάμι για όλες τις ακτές της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν ήδη υποστεί ζημιές κινδυνεύουν από τους δυνατούς μετασεισμούς ακόμα και της κλίμακας των 7 Ρίχτερ.

Σε επίσημη συνέντευξη τύπου στις 1:20 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα Κυριακής, ο Yukio Edano  επανέλαβε ότι μέχρι την έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 δεν υπήρχαν αναφορές για έκκληση ραδιενέργειας, όμως το ενδεχόμενο μια μικρή ποσότητα στην ατμόσφαιρα να έχει ξεφύγει είναι ανοικτό και ερευνάται. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι με τα μέχρι στιγμής ευρήματα αυτή η ποσότητα δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία γι αυτό και δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος περαιτέρω διεύρυνσης της ζώνης εκκένωσης γύρω από τα δύο εργοστάσια. Παράλληλα, τόνισε ότι προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τήξης του πυρήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ρίψης μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού αναμεμειγμένου με βόριο.




Συναγερμός στην επαρχία Μιγιάκι

Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Επίσης σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 νεκροί.

Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.
Σχετικά με την επιχείρηση, ο ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Yukiya Amano, ανέφερε ότι «η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας  βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις ιαπωνικές Αρχές και είναι ενήμερη για την επιχείρηση ρίψης θαλασσινού νερού αναμεμειγμένου με βόριο στον αντιδραστήρα προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή τήξη του πυρήνα του. Ελπίζουμε η επιχείρηση να στεφθεί με επιτυχία».
Νωρίτερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ ανέφερε ότι τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στον ηλικίας 40 ετών πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1,  έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες είχαν πληγεί από τον χθεσινό φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Στην περιοχή βρίσκονται ειδικές μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος, σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ενώ παράλληλα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό έχει μεταβεί στο σημείο, καθώς πολλοί από τους εργάτες έχουν επιμολυνθεί από την έκλυση ραδιενεργών στοιχείων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη οφείλεται στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, που προκάλεσε ισχυρή μετασεισμική δόνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία στις ηλεκτρογεννήτριες που έδιναν ρεύμα στις αντλίες μετάδοσης ψυχρού ύδατος προς τον πυρήνα του αντιδραστήρα.

«Πρόκειται προφανώς για μια έκρηξη υδρογόνου, η οποία οφείλεται σε ανάφλεξη», δήλωσε ο Ian Ηοre-Lacy, διευθυντής επικοινωνιών της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας (WNA). «Εάν το υδρογόνο αναφλεγεί, τότε εκτονώνεται αμέσως, χωρίς να έχει άλλες συνέπειες», πρόσθεσε.


Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε σήμερα τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο μεγαλύτερης των 20 χλμ. από την εκκενωθείσα ζώνη, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού.

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Ο Yukio Edano επιβεβαίωσε σήμερα ότι σημειώθηκε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daichi 1 που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας, Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

«Ερευνούμε τα αίτια και την κατάσταση και θα τα δημοσιοποιήσουμε μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο Edano. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «οι Αρχές λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της γύρω περιοχής».

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Τζίτζι είχε μεταδώσει την είδηση πως ακούσθηκε έκρηξη και καπνοί έγιναν αισθητοί να υψώνονται από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, με την ιαπωνική τηλεόραση να επιβεβαιώνει με τις εικόνες της την πληροφορία.


Εν τω μεταξύ, οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε χθες Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωση η IAEA.

«Οι αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντα και στα δύο εργοστάσια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

«Η ΙΑΕΑ επανέλαβε την προσφορά της για παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, αν η κυβέρνηση το ζητήσει», προσθέτει.

Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια. Η ιαπωνική κυβέρνηση πάντως έχει διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails